[subcontent;block=div] [subcontent.content]

LOIRE | SEBASTIEN CHAROBERT | SISYPHUS

Datum: 28-07-2023


Missie 

Een van de hoogtepunten op onze wijnreis in de Loire dit jaar was zonder meer de ontdekking van Sébastien Charobert. Met al zijn spirituele verhalen (Griekse mythologie), heeft hij een diepe indruk op ons nagelaten. Was Sébastien voorbestemd om wijn te gaan maken? Wie zal het zeggen?

PATRICK BAUDOIN

Zijn vader ontfermt zich weliswaar al zijn hele leven over mooie flessen wijn, en zijn vrouw en kinderen volgen met veel enthousiasme alle stappen, maar het is toch vooral zijn voorliefde voor de natuur, die hem na 10 prachtige jaren van zorgzaam werk met gehandicapten bij de illustere wijnmaker Patrick Baudoin doen verlangen naar een eigen wijngaard om zelf wijn te gaan maken. 

Didier Chaffardon

Alhoewel het niet gemakkelijk is om te beginnen, als je geen kelders en materiaal bezit en het bovendien bijna ondoenlijk is om land te vinden zijn er gelukkig wel vrienden. En omdat Sébastien graag zijn nek uitsteekt en durft te dromen kan hij blij en trots zijn dat hij een deel van de kelders van Didier Chaffardon mag gebruiken, die een icoon van inspiratie is voor mensen die op zoek zijn naar niet gemanipuleerde wijnen, die op hun top magisch kunnen zijn. 

Vrijheid

De vooruitzichten zijn dus opwindend. Sébastien is volhardend en weet wat hij wil. Bovendien lijkt hij ook de fijnere gevoelens van een aangeboren talent te hebben. Hij heeft een grote sympathie en compassie voor natuurlijke landbouw en streeft ernaar om pure wijnen te maken. Drie hectaren bezit hij al, waaronder ook een perceel van 80 are beplant met gamay uit 1936, waarmee hij bijzonder blij is want dit is het jaar van de ongerepte vrijheid en komt sterk overeen met hoe vrij hij zich nu voelt. 

vlechten

Sébastien is dorstig om alle praktijken te ontdekken die kunnen helpen om de biodiversiteit in zijn  percelen te versterken en om zuivere wijnen te maken. Vooral het vlechten in de wijngaard. Hij voelt zich aangetrokken tot deze werkwijze omdat blijkt dat snoeien een te grote stress is en de wijnstok verzwakt, net als hagel. Niet toppen maar verbinden, niet bijsnijden, niet strippen. Van de planten in de wijngaard maakt hij kruidenthee en zaait groene meststoffen.

de mythe van sisyphus

Door het nooit afgemaakte werk in de wijngaarden ziet hij soms gelijkenis met Sisyphus, de Griekse figuur, die tot in alle eeuwigheid een zwaar rotsblok een steile berg opduwt. Telkens als hij na veel moeite de top heeft bereikt, rolt het rotsblok weer naar beneden en moet Sisyphus van voor af aan beginnen. Het werk in de wijngaard is ook nooit klaar. Niet zo verwonderlijk dat de  gamay uit 1936 is opgevoed op Griekse amphoren en als doopnaam Sisyphus heeft meegekregen.

ZOMER 2022

De eerste jaargang van Sébastien was 2021 maar er waren zo weinig flessen dat we die in onze privé kelder hebben gestopt, ook om te vergelijken met 2022. Een jaar dat zich voortsleepte in de zomerse hitte van de Sahara maar wel gered werd door de regenbuien in augustus. Doordat de wijnstokken, gevuld met opgekropte energie weer tot leven kwamen en een plotselinge vlaag van rijping en suikersynthese een stijging van alcohol teweeg bracht, wist Sébastien dat hij de druiven snel moest plukken. Het resultaat van zoveel zorg die voortkomt uit liefde en respect is onvermijdelijk zichtbaar in de beauté van zijn druiven.

CALIMA - GABOLINE EN RED NAT 2022

Calima 2022 - de naam zegt het al. Een buitengewone Grolleau Gris (maceratie 3 dagen) met de bijzondere kleur van de lentelucht van 2022 toen de wind uit de Sahara zich met man en macht manifesteerde om een verzengende zomer aan te kondigen: La Calima

Gaboline 2022 - een zeer geslaagde assemblage van 80% Grolleau Gris en 20% van een andere Grolleau Gris met drie tot 4 weken maceratie van deels hele en deels ontsteelde trossen. Het is ook de cuvée gemaakt uit liefde voor zijn kinderen Gabin en Soline. 

Red Nat - 2022 een verteerbare Grolleau Noir met 12 dagen maceratie van hele trossen. Puur fruit en een beetje spicy, alles waar we van houden in grolleau. 

doperwtjes

We kunnen er niet omheen. Sterker nog we schenken graag iets in om je te laten delen in ons enthousiasme over de blakende gezondheid, geurige aroma's en goede zuren van deze delicate wijnen. Gelukkig zijn we rijk bedeeld. Wij hebben spannende doosjes klaar staan. Alleen de Gamay uit 1936 laat nog even op zich wachten. Oh ja, ik vergeet nog te vertellen dat er doperwtjes groeien in de wijngaard. Die hebben we natuurlijk met veel liefde geplukt en geproefd. Bon appétit!


blanc 2022 | CALIMA | GROLLEAU GRIS | UITVERKOCHT

blanc 2022 | GABOLINE | GROLLEAU GRIS

rouge 2022 | RED NAT | GROLLEAU NOIR

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine